недеља, 24. април 2011.

Trablmejker Recenzija: "TetraPank - Instant revolt"

ve ukupno četvrto ili peto (zavisi kako se gleda) izdanje ovog novosadskog pank benda dolazi nam u pravo vreme, u zatišju novih izdanja domaćih pank bendova. Posle „Jeftine zabave“ i „Demo signla“, , maksi singla „Cenzurisan“ i pojavljivanja na kompilaciji „Neki noviji klinci“, gde je njihova „Lepa profina kći“ uz Piknikovu obradu pesme „Nikad kao Bane“ sigurno najupečatljivija obrada, stigao nam je konačno i prvi album ovog nogosadskog benda koji nosi ime „Instant revolt“. U rar arhivi, za koju je download link postavljen na download stranici Trablmejkera nalazi se 13 pesama.
Dobar deo ovih pesama već je poznat fanovima koji su ranije pratili demo izdanja ovog benda.
Energičan i rokerski prljav vokal, sasvim adekvatno iznosi 13 društveno angažovanih tekstova među kojima se provlači i po koja ljubavna tema.

Tekstovi su društveno angažovani ne na način „ime, ime, pljuc, pljuc, lopov“, kao što mnogi rade, već na jedan inteligentniji, „polu skriven“ način. Da budem jasniji, pevati prosto o životu u Srbiji znači biti društveno angažovan, a Tetrapank to radi kao treba i sa merom. Naravno mera nije u količini revolta, već u samom izrazu koji je inteligentniji i probitačniji o „standardne pljuvačine“. Uz dobru, ali pomalo standardnu(mali minus), pank-rok svirku snimljenu u studiu „Piknik“ kod gospodina Bandara, ovo izdanje svakako treba da preslušate. Mene je sve pomalo podsetilo na stari beogradski pank-rok bend Petar Pan, verovatno i kod jednih i kod drugih, iako je Petar Pan bio znatno „sporiji“ bend, rok na sličan način uplivava u pank.Od pesama na ovom albumu izdvajaju se „Dok vojore zastave“, „Dva i dva“ , „Čovek bez ukusa, mirisa i boje“, „Nemoj da ideš prljav kroz grad“ i „himnična“ „Reaguj sirotinjo“. Izdvojio sam 6 od 13, pa to je skoro polovina izdanja, Boga mu? Lako bih mogao da dodam i pesme „Cenzurisan“ i „Argument kalibra 45“ ali ne želim da ih previše hvalim.
Tetrapank je još jedan od mnogobrojnih dokaza da je novosadska pank scena još uvek živa, i da ima šta da nam ponudi. Da pričam o tome kako nema adekvatnih izdavača koji će podsticajno delovati na scenu, stvarno neću. Nema, pa nema, čini mi se da je već izlišno o tome govoriti.
Sve u svemu, ovo je jako dobro izdanje. Ne košta vas ništa a vredi. To je valjda definicija poklona?
Hvala Tetrapanku, poklon primamo sa zadovoljstvom.

Tekst objavljen i na Trablmejkeru

Нема коментара:

Постави коментар